VZH-UV

Verkeerszekere hond (VZH)

Bij de training Verkeerszekere Hond/Begeleidingshond leert de hond zich sociaal en gehoorzaam te gedragen op straat. De opleiding wordt afgenomen door keurmeesters opgeleid door de Commissie Werkhonden van de Raad van Beheer en volgens het examenreglement van deze Commissie.

Doelgroep:
Voor werkhondenrassen is het VZH-diploma de toelatingseis om aan de gespecialiseerde werkhondentrainingen als IPO en Speurhond te kunnen beginnen.

Doel en opzet van de training:
Het programma VZH bestaat uit gehoorzaamheidsoefeningen op het veld en een praktijkgedeelte welke buiten het trainingsveld gegeven kunnen worden.

De gehoorzaamheidsoefeningen zijn:
Zowel aan de lijn als los volgen;
Zitten gaan tijdens los volgen;
Gaan liggen tijdens los volgen;
daarna komen op bevel voor zitten en dan aan de voet komen;
Het alleen af liggen met afleiding.
Het praktijkgedeelte omvat een aantal oefeningen welke uitgevoerd worden in matig drukke situaties. Hierbij worden gehoorzaamheid en gedrag getest in gebruikelijke situaties en in onaangename situaties. Verder wordt gekeken naar de reactie van de hond ten opzichte van andere honden en op het voor korte tijd alleen gelaten worden.

Examen:
Om deel te nemen aan het officiële examen dient men aan de volgende voorwaarden te voldoen:

De hond moet minstens 15 maanden zijn, tevens moet u aantonen lid te zijn van een erkende rasvereniging en u moet het rashondenlogboek hebben of het werkhondenlogboek voor rasloze honden.

Om het rashondenlogboek aan te vragen klikt u hier.

Voor het werkhondenlogboek (rasloze honden) klikt hier.

Let op !!!!  Uw hond moet dient gechipt en geregistreerd bij de NDG databank te zijn.
Dit kunt u doen via deze site klik hier.

 

Uithoudingsvermogenproef (UV)

Met de Uithoudingsvermogenproef (UV) kan een hond aantonen dat hij de lichamelijke en geestelijke eigenschappen bezit waarover een werkhond voor de praktijk of voor de fokkerij van werkhonden moet bezitten. Alle rassen zijn welkom. De hond moet er uiteraard wel het gestel en de conditie voor hebben.

De proef bestaat uit een loopoefening en een gehoorzaamheidsoefening. Het lopen bestaat uit 20 kilometer, af te leggen naast de fiets op een snelheid van 12-15 kilometer per uur. In deze rit zijn twee rustpauzes opgenomen. De keurmeester kijkt tijdens het gehele parcours of de hond vermoeidheidsverschijnselen vertoont. Ook kijkt hij naar de conditie van de voetzolen van de hond. Als de loopoefening gedaan is, krijgt de hond opnieuw een rustpauze. Daarna legt hij de gehoorzaamheidsoefening af.

Het is belangrijk een trainingsschema te volgen, zodat je zelf schematisch de afstanden naast de fiets kunt opbouwen. Trainen voor de UV-proef is absoluut noodzakelijk. Een ongetrainde hond kan de proef onmogelijk volbrengen. Bovendien breng je daarmee de gezondheid van je hond in gevaar.

Van tijd tot tijd organiseren wij een dergelijk examen.

 

 

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑