Review

Een bijzondere brief van iemand die bij ons trainde;

Een jaar ervaringen met ‘Altijd Trouw’ (september 2018 – september 2019)

Een pup, tja hoe ga je daar mee om. Je moet elkaar leren kennen. Vragen als: wat heb je aan elkaar? hoe ga je met elkaar om? wat mag ik van mijn hond verwachten? wat verwacht ze van mij? hoe win ik haar vertrouwen? En hoe krijg ik haar zo gek dat ze doet wat ik wil?

Dit waren enkele van de vragen die zo bij mij opkwamen.

Op zondag 16  september 2018 kon ik de pup op halen. Een Catalaanse herder pup of in het Catalaans: een Gos d’atura Catala. De fokster gaf al aan dat deze dame nogal een eigen willetje had dus dat ik wel flink, doch liefdevol, moest optreden.

Het was 35 jaar geleden dat ik mijn laatste hond, een hele volgzame Old English Sheepdog, had opgevoed, dus ik kon wel wat steun gebruiken.

Na wat speurwerk op internet kwam ik de africhtingsclub ‘Altijd trouw’ tegen. Dit leek me wel wat dus heb ik het 06-nummer gebeld dat ik op de site vond en zo kreeg ik Douwe aan de lijn. Hij meldde me dat ik welkom was op maandag om 18.30 uur. Marja deed de puppycursus en leerde ons onder andere hoe de hond moest gaan zitten en volgen. Het was voor mij en vermoedelijk ook voor de hond een regelrechte ramp. Nikki deed alles behalve luisteren. De andere honden vond ze geweldig en ze was totaal niet geïnteresseerd in mijn commando’s. Spelen wilde ze. Ondanks alle goede aanwijzingen en lekkere beloningen, lukte het me niet om de aandacht van de hond vast te houden. Kennelijk keek ik niet goed want ik herinner me dat Rianne, die destijds Marja hielp,zei toen ik tamelijk moedeloos was. “ze doet het echt beter dan 14 dagen geleden”! Dank je wel Rianne! Ik had dit zo nodig. Vanaf die tijd ging het ook stukje bij beetje beter. 

Ergens in januari was de groep van Marja wel erg vol en Harry had ‘maar’ 4 honden in zijn groep. In die tijd zijn Nikki en ik over gegaan naar de groep van Harrie. Het was alsof Nikki bij de groep oudere honden kwam het leren en luisteren ook serieuzer nam. Ik hoor nu bij de grote honden, zo leek ze te denken. Ze was tenslotte toen ook al 6 maanden;-)

Wat in de groep van Marja was ingezet, zette zich door in de groep van Harrie. Geleidelijk aan leerde ik hoe ik de aandacht van Nikki moest vasthouden (toch strenger en consequenter), geleidelijk aan ging het ook steeds beter. Dit maakte het dan ook een stuk leuker. Rustig legde Harrie uit hoe je het best kon slalommen om andere honden op een manier dat je de aandacht van de hond behoudt (ik heb gehoord dat frikandel heel erg goed werkt;-) en maakte hij de groep rijp voor een examen in juni. Helaas heb ik daar door omstandigheden niet aan mee kunnen doen. Maar belangrijker voor mij was dat de band met de Nikki steeds sterker werd en dat ze, hoewel er nog wel uitdagingen zijn over het algemeen goed luistert. Er blijft nog wel werk aan de winkel.

Nabespreking

Na de veldtraining bespreekt de trainer met de pupil wat er goed gaat en welke uitdagingen er nog liggen. Je krijgt tips mee en huiswerk.  
Deze bijeenkomsten in de kantine zijn altijd leerzaam. Vragen zoals mag de hond op de bank; wanneer kan ik met de hond fietsen en wat moet dan de frequentie zijn; hoe leer ik de hond dat hij niet opspringt; hoe kan ik er voor zorgen dat de hond niet achter fietsers of joggers aangaat. Er is altijd wel een onderwerp aan de orde waar je je voordeel mee kunt doen. Daarnaast kun je ook altijd je eigen vragen naar voren brengen.

Zonder woorden
Tijdens een nazit blafte Nikki zonder dat daar aanleiding voor was. Ik kreeg haar niet stil. Dit was vervelend omdat Marja haar pupillen toesprak en het geblaf behoorlijk hinderlijk was. Echter, de oplossing was nabij. Douwe kwam zachtjes aangelopen nam de riem van mij over zonder iets te zeggen. Hij tilde Nikki aan de riem met haar voorpoten van de grond elke keer als ze ging blaffen. Door deze actie werd het stil en was het nog alleen Marja die te horen was. Perfect!

Het team van africhtingsclub ´Altijd Trouw´ is zeer divers en de sfeer is plezierig. Mijns inziens komt dit doordat alle trainers die ik heb ontmoet een gedeelde passie hebben. Ze zijn enthousiast en delen de  liefde voor de honden en voor de hondensport. 

Dank jullie wel! 

Marja van Kan

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑