Interview

Deze keer een interview met Thys Popma. (Traint IPO)

Op de vraag waarmee Thys de kost verdient is het antwoord; “ik ben schilder”.  “Ik ben nu zo’n twee jaar bij mijn huidige baas maar daarvoor heb ik 35 jaar gewerkt bij Langhout schilders te Leeuwarden”. “Dat bedrijf ging failliet en zodoende werk ik nu bij Bootsma schilders in Hommerts”.

Hoe lang ben je lid van onze club en hoe kwam je bij AT? “Ik ben begonnen in 2003”. “Dat kwam zo; mijn zoon had verkering met een dochter van kennissen van ons, en tegelijk kregen die twee elk een puppie”. “En omdat de moeder van dat meisje bij Douwe in Franeker trainde moesten de jongelui daar natuurlijk ook naartoe”. “Dat betekende dat we iedere week naar Franeker reden, waar ik de jongelui vanuit Wartena naartoe bracht”.

“Ik vond het hartstikke leuk want het was elke keer een feestje in Franeker”.

 “Toen ik een tijdje die trainingen had gadegeslagen, kreeg ik er zelf ook zin in”. “En op advies van mijn zoon Oeltsje heb ik een pup gekocht”.  “Dat werd Jesse een kruising tussen een Hollandse Herder en een Berner Senner”. 

“En toen Altijd Trouw naar Herbayum verhuisde, ben ik daar ook begonnen met de trainingen, en dat was in 2003”. “Ik heb een prachtige tijd achter de rug bij AT”. “Met Jesse heb ik eerst het UV diploma gehaald”. ”Daarbij moet de hond over een afstand van 20 kilometer naast de fiets van zijn geleider volgen”. “Onderweg worden de voetzooltjes en de conditie van de hond gecontroleerd en als alles goed is, krijg je op het eind je UV (Uithoudings vermogen) diploma”. “Zo ook Jesse en ik”.

“Daarna hebben we ons VZH (Verkeer Zekere Hond) diploma gehaald”. “Dat is eigenlijk een diploma, waardoor je toestemming krijgt om door te gaan voor de IPO of IER diploma’s”.

“IER betekent Internationaal Examen Reglement en IPO hetzelfde maar dan in Duits”.

 

Thys Popma als pakwerker          

 

“Voor een paar jaar terug heb ik het IPO 1 diploma gehaald en daar was ik erg blij mee, temeer omdat mijn hond Jesse niet bepaald een gemakkelijke hond is”.

“Nou en natuurlijk heb ik ook een groot gedeelte van ons eigen diploma’s behaald, zoals Aa – A – B zonder apport en B met apport”. “Tegenwoordig doen we het een beetje kalmer aan, want Jesse is inmiddels al weer 11 jaar oud”.

Heb je ook een functie bij AT?Ja, ik ben sinds enige jaren de commissaris africhting”.

Hoe sta je er tegenover, dat nu ook de KNPV op ons veld traint? Ach, we moeten natuurlijk allemaal nog een beetje wennen”. “Maar waarom zou je het die mensen niet gunnen om gebruik van ons veld te maken”? “Voorop staat natuurlijk dat alles in goeie harmonie moet gaan maar daar moeten we van twee kanten aan werken”. “Het mooiste is, als we na enige tijd één grote groep vormen, terwijl een ieder op zijn eigen manier geniet van die mooie hondensport”.

Wijze woorden van Thys die, als we hem bedanken voor het interview zegt; “niks te danken en maak d’r maar wat moois van”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑