Examen 21-07-2018 VZH

Verkeer Zekere Hond Examen

’t Was om 9.00 uur in de morgen al rond de 22 graden en geen wolkje aan de lucht. Vanwege de weersvoorspellingen (zeer warme dag) hadden we een avond te voren een paar partytenten opgezet, zodat een ieder die dat wilde in de schaduw kon zitten. Ook de plaatsen waar de honden moesten afliggen waren in de schaduw.

Als keurmeester was dhr. A. Stam uitgenodigd en examenleider was de jarige Thys Popma.

Er waren acht deelnemers van onze eigen club en een van een andere vereniging.

Van onze club waren het allemaal beginnende geleiders, die voor de eerste keer een hond voorbrachten op een IPO examen. En de een had daarbij succes maar er waren er ook bij, die zo nerveus waren, dat ze maar amper in de gaten hadden dat ze op het trainingsveld liepen.

En om de beurt fungeerden alle geleiders ook in de groep.

Marlene Kreijkes trad als eerste aan met haar hond Puk (een Flatcoated Retriever) en Lieuwe Steen moest zijn hond Arko (een Rottweiler) als eerste afleggen.

Puk van Marlene had niet veel zin in de oefeningen volgen aan de lijn en losvolgen. Hij bleef erg achter en vertikte het om naast Marlene te blijven. Puk is een moeilijke hond in de africhting en daarom alle respect voor Marlene die altijd alle geduld heeft met haar hond. Maar nu was de teleurstelling groot, want mede door deze twee slecht uitgevoerde oefeningen kon de combinatie niet genoeg punten scoren en zakte.

Bij de combinatie Lieuwe Steen met Arco ging het beter. Fouten waren; achterblijven bij de rechtse wending in de groep zowel bij lijn- als losvolgen, moest de hond sneller voorkomen en beter voor zitten. Deze combinatie slaagde met 48 Goed, hetgeen Lieuwe niet naar de zin was omdat hij naar hogere punten streefde. En dat is natuurlijk alleen maar goed!

Tineke v.d.Kuur trilde al weken voor het examen, als je het er alleen maar over had. Tineke is een strever maar had nu dankzij haar zenuwen haar hond Arras (Duitse Herder) niet helemaal in de hand. Bij het afleggen met afleiding bleef Arras niet op zijn plaats en dat kostte veel punten. Tijdens de volgoefeningen was hij vooral in de groep te ruim en bij het voorroepen knalde hij zo’n beetje door Tineke heen in plaats van voor haar te gaan zitten. Toch slaagde deze combinatie met 42 Voldoende.

Enzi (Duitse Herder) van Marja Jenema was zo ongehoorzaam tijdens de volgoefeningen dat de keurmeester voor haar het examen afbrak. Jammer, want tijdens de trainingen ging het niet altijd uitmuntend maar we hadden niet gedacht dat het zo zou eindigen.

Van Rianne Hiemstra met haar Romke (Mechelse Herder) werd een mooie prestatie verwacht en aan die verwachting voldeed deze combinatie dan ook. Een heel mooi appèl met een paar kleine foutjes resulteerde in 54 Zeer Goed. Een heel mooi resultaat maar ja wat wil je, de hond had twee geleiders!

Anneke de Jager met haar hond Mandor (Duitse Herder) draaiden ook een leuk appèl maar hadden ook wat fouten, welke het meest werden gemaakt tijdens de volgoefeningen. Als Anneke hier zelf wat zekerder is, dan wordt dat beeld een stuk beter. Maar ondanks de fouten behaalde deze combinatie 51 Goed. En wat goed is, moet goed blijven!

Eelco van Tiel met zijn Quinty (zwarte Duitse Herder) hadden pech. De afspraak was dat de teven aan de ene en de reuen aan de andere kant van het veld zouden afliggen. Zo hadden we dat ook getraind. Maar de keurmeester heeft waarschijnlijk de hond voor een reu aangezien en stuurde Eelco dus naar de “verkeerde” plaats. Dit was vreemd voor de hond en daarom bleef ze niet liggen maar liep eigenlijk direct achter Eelco aan. Jammer, want dat waren dure punten. Bij het lijn- en losvolgen was de hond vooral bij de tempowisselingen teveel voor. Al met al resulteerde het in 39 Onvoldoende. En dat, terwijl we weten dat deze combinatie een heel mooi appèl kan draaien.

Wil Hoogerhuis met haar Onah (Mechelse Herder) had ook pech bij het afleggen met afleiding want de hond ging struinen en verliet haar plaats. Tijdens de oefeningen nog wat inwerking van Wil en nog wat foutjes resulteerde in 46 Voldoende.

Douwe Poelstra met zijn Djola (Duitse Herder) draaide een leuk appèl hetgeen resulteerde in 58 Uitmuntend.

Voor het praktische gedeelte slaagden alle combinaties.

We hebben een heerlijke examen dag gehad, met voor de een succes en voor de ander een teleurstelling. Maar de afspraak ligt er; met z’n allen er tegen aan om betere resultaten te behalen!

Ook was het een heerlijke dag, omdat de samenwerking, welke de avond van te voren al zichtbaar was de gehele dag heeft geduurd. En laten we dat zo houden!!

Voor degenen die zijn gezakt; kop ervoor en binnen de kortste tijd opnieuw proberen. Voor degenen die zijn geslaagd; van harte gefeliciteerd en op naar IGP 1.

 

De uitslagen nog even op een rij;

Douwe Poelstra met Djola          58 Uitmuntend

Rianne Hiemstra met Romke      54 Zeer Goed

Anneke de Jager met Mandor     51 Goed

Lieuwe Steen met Arko              48 Goed

Wil Hoogerhuis met Onah           46 Voldoende

Tineke v.d.Kuur met Arras         42 Voldoende

Eelco van Tiel met Quinty          39 Onvoldoende

Marlene Kreijkes met Puk          38 Onvoldoende

Marja Jenema met Enzi              Afgebroken


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑